Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „ХЕМУС 2022”
Пловдив, България, 01 - 04 юни 2022 г.

История

МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОТБРАНИТЕЛНА ТЕХНИКА И УСЛУГИ „ХЕМУС“

„ТРАДИЦИЯ, растящ УСПЕХ, УСТОЙЧИВОСТ на кризи“

„Събитие, където Запада и Изтока съчетават интереси“

„Платформа на която Европейският съюз среща партньорите си“

С решение на Министерския съвет на Република България от 1995 г. е създадена Специализирана международна изложба за отбранителна техника „ХЕМУС”, която се провежда веднъж на две години на територията на Международен Панаир Пловдив.

Изложението се провежда под патронажа на Министерство на отбраната и Mинистерство на икономиката.

Фондация „ХЕМУС – 95“, с принципал Министъра на отбраната, е ангажирана с финансирането и организацията на Изложението.

През периода на своето над 25 годишно съществуване Изложението преследва и постига своята основна цел, а именно да стимулира развитието на отбранителната промишленост, като предоставя на производителите и търговците възможност да представят въоръжение и бойна техника, както и целия спектър от отбранителни продукти. Създава възможности за кооперирани производства, ремонтни дейности и съвместни научно-технически разработки на нови изделия в областта на отбраната и сигурността.

От 2011г. идейната концепция на Изложението бе разширена и обогатена в три направления „ОТБРАНА, АНТИТЕРОРИЗЪМ И СИГУРНОСТ“. Особено място се отделя на иновациите, научно-развойната дейност, като се организират научни конференции, демонстрационни и тестови стрелби, представяне на науката и висшите учебни заведения.

Четиринадесетото юбилейно издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2020- Отбрана, антитероризъм и сигурност“ се състоя от 30 септември до 3 октомври 2020 г. в Международен Панаир Пловдив. В световен мащаб, Събитието беше едно от само няколкото в бранша проведени присъствено в условия на сурови противоепидемични ограничения и икономически трудности. Огромни усилия бяха положени от Организаторите за да бъдат спазени всички кризисни изисквания и да се осигурят не само привлекателни, но и безопасни място и условия за изложители и посетители.

Независимо от сложната епидемиологична и икономическа обстановка в световен мащаб „Хемус 2020“ постигна значителен ръст по всички търговски параметри в сравнение с предишното издание на изложението през 2018 г. Показателно, „Хемус 2020“ зае още една, допълнителна изложбена палата за да разположи нарасналия брой изложители. На изложбена площ от общо 3319 кв.м., от които 2003 кв.м. покрита и 1316 кв.м. открита бяха представени 95 фирми и организации, от които 68 български и 27 чуждестранни от 17 държави. Българската академична среда показа доста по-висок по сравнение с предишни години интерес, като изложението участваха 12 научни звена и висши учебни заведения, от които 6 военни и 6 граждански. Сред нашите уважавани изложители, за първи път в историята на „Хемус“ беше и Контингент от Сухопътните войски на САЩ, който участва в Статичния показ заедно с български военни формирования, както и изтребители от ВВС на САЩ, които участваха заедно с вертолети от  българските ВВС в Динамичния показ.

Като цяло, независимо от сложната икономическа и епидемична обстановка в света, постигнатите търговски параметри на „Хемус 2020“ надвишиха с от 10% до 50 % постигнатото на предишното издание.

Това издание на изложението предизвика разширен интерес и посещение от редица представители на българските държавни институции, от официални делегации и гости на министъра на отбраната, от много посланици, аташета по отбрана и търговски аташета от дипломатически представителства, акредитирани в София, от представители на българския и чуждестранен бизнес и не на последно място от множество български граждани.

Изложението беше посетено и от 15 чуждестранни делегации, гости на министъра на отбраната от Алжир, Бразилия, Гърция, Египет, РС Македония, Молдова, Ирак, Испания, Камерун, Ката, Полша, Румъния, Саудитска арабия, Финландия, Франция на ниво министър/заместник-министър на отбраната и НДВ, както и  посетители от около 50 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия.

Общият брой посетители на изложението и съпътстващите го мероприятия надмина 3000 души, което представлява значимо увеличение сравнение с изданието през 2018 г.

Изложението и съпътстващите го мероприятия бяха отразени от представители на над 36 български и чуждестранни медии.

Експозицията на практика продължава да обхваща пълния цикъл на развитието на отбранителния продукт или услуга – иновация, внедряване, производство, търговска реализация, придобиване и усвояване.

Разширеното международно участие и проявеният силен международен, европейски и евроатлантически интерес към изложението го превърнаха във висок международен форум за реализиране на интереси, както в домейна „бизнес - бизнес“, така и в областите „държава - държава“ и „бизнес - държава“.

Изложението беше открито от президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, Румен Радев. С приветствия към изложителите и посетителите се обърнаха заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната, Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Непосредствено след откриването и за първи път от 2016 г. българските ВВС и ВВС на САЩ проведоха съвместно Динамичен авиационен показ, с което беше възстановена традицията на това съпътстващо изложението събитие.

„Хемус 2020“ се утвърди като изключително успешна платформа за деловите срещи. Благодарение на разработения от организаторите механизъм бяха заявени, организирани и проведени над 40 делови срещи от различен вид.

По отношение на формата g2b най-значима беше съвместната срещата на президента Радев, вицепремиера Каракачанов, министъра на икономиката Борисов, началника на отбраната адмирал Ефтимов и заместник-министъра на икономиката Янев с ръководителите на над 20 компании от българската отбранителна индустрия.

Традиционно Изложението беше съпътствано от провеждането на Динамичен и Статичен показ на въоръжение, техника и оборудване на Въоръжените сили на Република България и МВР на страната, Демонстрационни стрелби, Научна конференция и Индустриален форум.

За първи път в историята на Изложението в динамичния и Статичния показ участваха два самолета Ф-16 от ВВС на САЩ и въоръжение и личен състав от Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ.

Участие в демонстрационните стрелби взеха 7 фирми и организации, които демонстрираха 24 вида нови отбранителни продукти, като стрелбите бяха излъчвани на живо на територията на изложението, но за първи път това беше направено и на мониторите на информационните щандове и в двете палати.

В Десетата международна научна конференция „Научните изследвания и инвестициите в технологични иновации – решаващ фактор за отбраната и сигурността” участие взеха присъствено над 100 делегати и гости от страната и чужбина.  За първи път тази година участието в международната научна конференция беше проведено, освен присъствено, също и дистанционно.

В деня преди официалното откриване на „Хемус 2020“ Фондация „Хемус-95“ съвместно с Атлантическия клуб в България организираха още едно ново събитие съпътстващо изложението  - дискусия на тема: „Бъдещето на отбраната: Технологичната иновация в НАТО“.

Опирайки се на натрупания опит и създадените традиции, разчитайки на създадените контакти и делови отношения с нашите партньори от Европейския съюз и НАТО и страните от близо и далеч, съблюдавайки взаимния интерес гледаме с оптимизъм към следващото изложение за отбранителна техника „ХЕМУС 2022“.

НИЕ ВИ ОЧАКВАМЕ, ДОБРЕ ДОШЛИ!