Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „ХЕМУС 2024”
Пловдив, България, 05 - 08 юни 2024 г.

ПОКАНЕНИ ЧУЖДЕСТРАННИ ДЕЛЕГАЦИИ

На "Хемус 2022" бяха отправени пикани за посещщение на делегации от 68 държави, както и представители на агенции на НАТО, ЕС, Европейска агенция за отбрана и др. (приложени по-долу).

Изложението беше посетено  от 18 чуждестранни делегации, гости на министъра на отбраната, от Босна и Херцеговина (министър на отбраната), Ирак (министър на отбраната и акредитиран посланик), Ирак (Иракска комисия по отбранителна индустрия), Руанда (министър на отбраната), Република Северна Македония (заместник-министър на отбраната), Египет (акредитиран посланик и аташе по отбраната), Хърватска (национален директор по въоръженията), Испания (национален директор по въоръженията и аташе по отбраната), Пакистан (военна делегация), Полша (началник офиса на националния директор по въоръженията и аташе по отбраната), Румъния (делегация от МО), Кралство Саудитска Арабия (заместник-министър на отбраната и военна делегация, аташе по отбраната),  Гърция (военна делегация от МО), Франция (военна делегация от МО и аташе по отбраната), Германия (аташе по отбраната), САЩ (старши представител от МО, помощник на началника на Щаба на СВ на САЩ в Европа и Африка), Европейска агенция по отбраната (зам.-директор на дирекция „Научноизследователски дейности, технологии и иновации), Агенция на НАТО NSPA.

Участието на чуждестранни делегации, представители и национални директори по въоръженията, както и нивото на представителност преодолява негативната тенденция на намаляване в периода 2012 г. – 2018 г., като от 2020 г. бележи ръст, който за 2022 г. се увеличава с 20% спрямо предходното издание.

Наред с официалните делегации, на „Хемус 2022“ имаше посетители от 45 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Африка и Азия. Редица страни, бяха представени като посетители и от аташетата си по отбраната акредитирани в София.Европейска агенция по отбрана
НАТО - Агенция за комуникации и информация
НАТО - Агенция за поддръжка и придобиване
НАТО - Организация за наука и технология
НАТО - Управление по инвестиции в отбраната на Международния секретариат


Австрия
Азербайджан
Албания
Алжир
Армения
Беларус
Белгия
Босна и Херцеговина
Бразилия
Великобритания
Виетнам
Германия
Грузия
Гърция
Дания
Египет
Естония
Израел
Индия
Индонезия
Ирак
Ирландия
Испания
Италия
Йордания
Казахстан
Камерун
Канада
Катар
Кипър
Китай
Косово
Кувейт
Латвия
Ливан
Литва
Люксембург
Малта
Молдова
Нигерия
Нидерландия
Норвегия
Обединени арабски емирства
Пакистан
Полша
Португалия
Република Аржентина
Република Корея
Република Северна Македония
Румъния
Саудитска арабия
САЩ
Сиера Леоне
Словакия
Словения
Сърбия
Турция
Узбекистан
Украйна
Унгария
Финландия
Франция
Хърватия
Черна гора
Чешка република
Чили
Швейцария
Швеция
Южна Африка
Япония