Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „ХЕМУС 2024”
Пловдив, България, 05 - 08 юни 2024 г.

Хакатон DefInSpace (DIS) България-2022

Състезанието се проведе на 3 и 4 юни като ново съпътстващо събитие в рамките на „Хемус 2022“. Организира се от Офисът за трансфер на аеро-космически технологии “РИСК-СПЕЙС-ТРАНСФЕР“, Българска академия на науките, под патронажа на Посолството на Франция в България и с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България и Фондация „Хемус-95“.

DefInSpace 2022 е първото международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на отбраната и сигурността. Иницииран от Френското космическо командване във Франция (Commandement de l'Espace) и организиран от  френския аерокосмически клъстер „Aerospace Valley“ през 2021г.

Събитието беше открито на 3 юни от директора на РСТ-ТТО-БАН Камен Илиев и приветствия поднесоха: г-н Станимир Георгиев, зам.-министър на отбраната и член-кор. проф. Стефан Хаджитодоров, зам.-председател на БАН. За международното откриване на хакатона онлайн приветствия поднесаха генерал-майор Мишел Фридлинг (Major General Michel Friedling), командир на Френското космическо командване и Бруно Дарбу (Bruno Darboux), вицепрезидент на Aerospace Valley.

По време на събитието бяха изнесени презентации от представители на науката, отбраната и бизнеса: Космически иновации за отбрана и сигурност – 20 години Център за национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) – БАН, Камен Илиев, РСТ-ТТО/ЦИНСО-БАН; Национална научна програма „Сигурност и отбрана”, полк. Николай Стоянов, зам.-директор на Институт по отбрана; Мрежа за космически наблюдения и проследяване (SST) в България, проект PASSA, ESA PECS, доц. д-р Алексей Стоев, ИКИТ-БАН; Високотехнологични решения, обезпечаващи сигурността по земя, въздух и космос, г-н Михаил Сугарев, TБС EООД, България; Димитър Димитров, гл. изп. директор на Диджитал Лайтс; Христо Христов, изпълнителен директор на Atos Bulgaria Competency Center.

В състезанието участваха единадесет отбора, като девет от тях са представители от висшите военни училища и университети в България: от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ взеха участие два отбора – Student Space Society - Naval Academy и Millitary Space Alliance. Национален военен университет „Васил Левски“ се включи с три обтора - Space Devision, Quasar и Space defenders. От Военна академия „Георги Стойков Раковски“ участва отбор Rakovski National Defence College. Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" бе представено от отбора Delta V. Институтът по отбрана "Проф. Цветан Лазаров" взе участие с отбор Bulgarian Defence Institute. Технически университет – София беше представен от отбор Pirin. Участие взеха и оборите DefAI и Space Lights, представени от млади ентусиасти от ИТ сферата.

Отборите решаваха предизвикателства, поставени от Френското космическо командване, свързани с управление на космическия трафик (Space traffic management).

На първо място журито класира отбора Delta V от Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски".